Tampere 4.10.2013
tampereen tuomiokirkko
Tampereen tuomiokirkko on rakennettu vuosina 1902–1907. Se sijaitsee Tampereella Juhannuskylässä. Ennen vuotta 1923, jolloin siitä tuli Tampereen hiippakunnan tuomiokirkko, kirkko tunnettiin Johanneksen kirkkona. Arkkitehtonisestikin merkittävän kirkon on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck, jolla oli suunnittelunsa esikuvana mm. Finströmin kirkko. Kirkko ja sen taideteokset edustavat kansallisromanttista tyylisuuntaa.
Rautatieasema
Tampereen rautatieasema (lyh. Tpe, ruots. Tammerfors järnvägsstation) on Eero Seppälän ja Otto Flodinin suunnittelema,funktionalismia edustava rakennus, joka valmistui vuonna 1936.
Tampereen rautatieasemalla on nykyään kolme laituria, joista kaksi ensimmäistä on katettu. Raiteita on yhteensä viisi, mutta suunnitteilla on ollut yhden laiturin lisääminen, jolloin raiteiden määräksi tulisi seitsemän.
Tampereen rautatieasemalta lähtee ja sinne saapuu päivittäin noin 150 junaa. Päivittäin Tampereen aseman kautta kulkee noin 10 000 junamatkustajaa, ja vuosittainen matkustajamäärä on noin 1,5 miljoonaa. Vilkkainta liikenne on Helsingin suuntaan
Rataosa | Riihimäki–Tampere Tampere–Haapamäki Tampere–Seinäjoki Tampere–Pori |
Näsinneula
Näsinneula on Tampereella Näsijärven rannalla sijaitseva 168 metriä korkea näköalatorni. Itse torniosa on 134,5 metriä korkea. Näköalatasanteella ja pyörivällä ravintolaosalla[1] varustettu torni kuuluu Särkänniemen huvialueeseen. Näsinneula on Suomen korkein vapaasti seisova rakennelma[2] ja Pohjoismaiden toiseksi korkein näköalatorni Tukholman Kaknästornetin jälkeen. Kirkkaalla säällä näköalatasanteelta voi nähdä naapurikuntiin saakka, yli 20 kilometrin[3] päähän.
Hervannan vesitorni
Hervannan vesitorni sijaitsee Hervannan kaupunginosassa Kaakkois-Tampereella. Vesitorni, joka on muodoiltaan sienimäinen ja suhteellisen siro, valmistui vuonna 1983[1]. Sen korkeus on 48 m ja vesitilavuus 1 000 kuutiometriä.[2]Vesitornin huipulla on yleisölle avoin näköalatasanne sekä näköalaravintola pizzeria Häränsilmä.
Museokeskus Vapriikki on Tampereella, Tampellan entisessä konepajassa sijaitseva näyttely- ja kokoelmateosten keskus. Vapriikki avattiin vuonna 1996 ja se sai nimensä ruotsinkielisestä sanasta fabrik, joka tarkoittaa tehdasta. Vapriikin näyttelyt käsittelevät Tampereen ja Pirkanmaan historiaa, teollisuuden ja tekniikan historiaa ja erilaisia vieraita kulttuureita. Museokeskuksen suosittuja näyttelyitä ovat olleet mm. "Samurai" (2004-2005) ja "Fabergen aika" (2006) ja "Sitting Bull" (2009). Kesällä 2007Vapriikissa oli esillä laaja Kiinan kulttuuria esittelevä näyttelykokonaisuus ainutlaatuisine Jadeprinsessoineen sekä laajin Suomessa järjestetty näyttely polkupyörän historiasta -Velomania!. Vuoden 2008 näyttelyitä olivat mm. Tiibet, Dora Jung -pellavan lumo sekä toistaiseksi esillä oleva laaja sisällissotaa monesta eri näkökulmasta tarkasteleva Tampere 1918. Vuonna 2010 Vapriikissa esiteltiin suomen kansalliseläintä "Karhun vuosi" -näyttelyssä, sekä japanilaista estetiikkaa näyttelyssä Inro – avain samuraiden aikaan (–20.3.2011).
Vapriikin tiloissa toimivat Kenkämuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Tampereen nykytaiteen museo, Tampereen luonnontieteellinen museo sekä näyttelyt Aika leikkiä, Innovaatiot, Tammerkoski, Tampere 1918.
Näiden lisäksi museokeskuksessa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joista osa kansainvälisiä. Vuosittain keskuksessa on esillä kymmeniä näyttelyitä.
Tampereen kauppahalli on Tampereen keskustassa Hämeenkadun ja Hallituskadun välissä sijaitseva Pohjoismaiden suurinkauppahalli, joka avattiin vuonna 1901.[1] Kauppahallin pohjapinta-ala on 2 100 m² ja tilavuus noin 18 500 m³.[2] Kauppahalli päätettiin rakentaa Tampereelle suureksi paisuneen ja säännöstelemättömän torikaupan seurauksena.[3] Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtiHjalmar Åberg. Rakennustöiden suunnittelu aloitettiin vuonna 1894 ja rakentaminen vuonna 1899. Vuonna 1973 rakennus suojeltiin Hämeen lääninhallituksen päätöksellä.[1][4] Kauppahallin Hämeenkadun puoleisella sivulla sijaitsevan virastotalon suojelukiista käytiin vuosina 1972–1983 ja se päättyi suojelijoiden voitoon. Åbergin suunnittelema virastotalo kuuluu samaan rakennuskokonaisuuteen kuin kauppahalli.
Tammerkoski virtaa Näsijärvestä Tampereen keskustan halki Pyhäjärveen. Sen putouskorkeus on 18 metriä. Tammerkosken rannoilla on paljon punatiilisiä tehdasrakennuksia, ja sen maisemat on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.
Näsijärveltä päin lähdettäessä on ensin vasemmalla Tampellan tehdasalue. Alueella on Tampereen korkein tehtaanpiippu (104 m). Tehdastoiminnan loputtua aluetta on alettu rakentaa asumisen, kulttuurin ja yritystoiminnan muodostamaksi kokonaisuudeksi.
- Nimi
- janni hooman
- Paikkakunta
- Lappeenranta
- Syntymäpäivä
- 29.04.1997 (27,58v)
- Rekisteröitynyt
- 04.10.2013
- Status:
- Poissa